A kánikulában az ember nem igazán kívánja a nehéz, zsíros ételeket, így éttermünk napi ajánlatai között (a salátákon kívül természetesen) is találni igazán könnyű és egészséges fogásokat. Talán a legnemesebbről ejtünk szót az alábbiakban.

A halételek már évszázadok óta szerves részét képezik a magyar konyhának. Hazai természetes vizeinkben rengeteg halfaj található meg, melyeknek mindegyike egyedülálló finomság a maga nemében.
Mátyás király asztalán is gyakran megfordultak a halak, többek között a csuka és a pisztráng is, melyek közül az utóbbi középkori éttermünk legnépszerűbb fogásainak egyike.

Édesvízi halról van szó, mely rendkívül egészséges és ízletes: nagyszerű falat a nyári melegben, ugyanakkor tápláló, de hozzájárul ahhoz is, hogy szervezetünk formában maradjon az extrém időjárási körülmények között is.

A pisztráng a lehető legegyszerűbben tud csak igazán nagyszerű lenni, hiszen ez a húsféle azon ételek közé tartozik, amelyeket nem szabad túlmisztifikálni. Hagynunk kell, hogy a pisztráng jellegzetes, ám igen enyhe íze domináljon, míg a pác és a köretek csupán kiegészítőként jelenjenek meg a tányéron.
Konyhánkban minőségi fehérborral és könnyed aromájú zöldfűszerekkel pácoljuk az egész pisztrángokat, majd a frissen sült halakat krémes, spenótos krumplipürével tálaljuk.

Ezt a fogást a strandszezonra edzők részére is nyugodt szívvel ajánljuk, hiszen a halhús egyik nagy előnye, hogy alacsony kalóriatartalma mellett segíti az izomzat fejlődését és regenerálódását.
Ha egészséges, mégis kifejezetten laktató ételre vágyik, bátran ajánljuk a pisztrángot, hiszen a pisztráng nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, amely köztudottan komoly szerepet tölt be szívünk egészségének megőrzésében, de egyéb jótékony anyagokban is bővelkedik, így A-, D- és B-vitaminokban.