A Salamon-toronyban rendszeresen szervezett lovagi tornáink és középkori csapatépítőink abszolút kuriózumnak számítanak hazánkban. És bár autentikus módon közelítünk a korszak felé, azért van néhány dolog, amit szándékosan nem vettünk fel a repertoárba a 14. század jellegzetességeiből.

lovagi torna_salamon torony_visegrád_középkori csapatépítő

A kopjatörések során gyakran a lovak is megsérültek.

Kopjatörés életre halálra

Egy középkori étterem fogásainak összeállítása során jóval kevesebb kockázatos tényezővel kell számolnunk, ha eredeti módon szeretnénk közelíteni a korszakhoz, mint a fegyveres bemutatók kapcsán.

A kopjatörés például azért ritkaság világszerte a mai napig is a hagyományőrzés területén, mert legalább olyan veszélyes, mint a legkockázatosabb extrém sportok.

A középkori lovagok hasonló összecsapásain ugyanis nagyon gyakran csak az egyik lovag maradt életben a kopjatörést követően, a bénulások, súlyos és maradandó sérülések pedig természetes velejárói voltak e látványos küzdelmeknek.

Fele királyságom, de legalább néhány település

A lovagi tornák győztesei hatalmas nyereményekre számíthattak, hiszen aki bebizonyította a királynak, hogy ő a legjobb a legjobbak között, sokszor egész településeket kapott uralkodói ajándékként, minta tornák győztese. Ha szerencséje volt, komolyabb sérülések nélkül válhatott kitartása és rátermettsége eredményeképpen dúsgazdag nagybirtokos úrrá.

Mi azért inkább maradunk a merített papír okleveleknél…

A páncél súlya alatt

Sokan vágynak rá, hogy egyszer felölthessenek egy igazi, középkori nehézlovassági páncélzatot.

Ez akkoriban kevéssé volt így. Illetve csak azok ácsingóztak a páncél viselésére, akik még nem küzdöttek végig egyetlen csatát sem teljes vértezetben. A lovagi tornákon például nem használtak ilyen védőöltözéket, csupán a kopjatörés során.

A kényelmetlen páncélok súlya ugyanis meghaladta a 80 kg-ot, de ismerünk olyan feljegyzéseket, amelyek 110 kg-os nehézlovassági vértről számolnak be.

És bizony aki leesett a lóról, nagy eséllyel vesztette életét a csatamezőn, hiszen egyedül felállni egy ilyen monstrummal a testen lényegében lehetetlenség volt.


Szeretne többet tudni a középkor izgalmas világáról? – Kövessen bennünket a Facebookon is!