A kávé bár eredetileg Abesszíniából származik, legelőször török földön terjedt el igazán.
Olyannyira, hogy Szulejmán a 14. század közepén egy időre betiltotta.

középkori receptek_kávézás története

Mai világunk már elképzelhetetlen a kávézás kultúrája nélkül.

A mohamedán hit szerint Allah maga küldött egy csésze frissen főt kávét Mohamed prófétának, aki már kezdett belefáradni munkájába. A forró italt elkortyolgatva aztán új erőre kapott és felélénkülve dolgozott tovább, megjegyezve, hogy ezt a szent italt mindenképpen el kell terjeszteni az igazhitűek között.

Mohamed próféta valójában megtiltotta a szeszes italok fogyasztását a hívők számára, ugyanakkor tudta, hogy az Abesszíniából érkezett újdonságot érdemes bevezetni az alkohol helyett, hiszen valamiféle bódítóra azért mégiscsak szükség van…

Így terjedt el a kávé nagyon gyorsan a mohamedán világban.

Már a 11. század elején ott állt a hatalmas üst a mecsetek bejáratánál, s a hívők kedvükre fogyaszthatták azt, akár odabent is, sőt! Ekkoriban nyitottak az első mekkai kávémérések is, melyek lényegében a 19. században világhódító kávéházak korai elődeinek feleltek meg.

Bár Magyarországon a kora középkori éttermek, vagy inkább fogadók itallapjain még nem igazán szerepelt a kávé, később hozzánk is eljutott annak híre, hogy keleten valamiféle érdekes illatú fekete itallal élénkítik magukat az emberek. Aztán a török hódoltság idején 1535-ben Szulejmán az egész birodalomra kiterjedő módon engedélyezte a kávézást.

Persze a hazai középkori receptek között legfeljebb az édességek sorában találhatjuk a nyomát, ám azokat is csak keleti cukrászmesterek révén, akik azonban előszeretettel titkolták az igazán finom kávé elkészítésének csínját-bínját.

Alig telt el tíz év, a kávézás már olyannyira lekötötte az emberek figyelmét (és persze idejét is), hogy Szulejmán azt egy újabb rendeletében korlátozni volt kénytelen: volt időszak, amikor komoly szankciókkal járt, ha valakit kávéiváson kaptak. De az imámok egy része is azt hirdette ekkoriban, hogy a „kávéfüggők” szégyen szemre fekete arccal támadnak majd fel hamvaikból.


Érdeklik a középkori receptek is? – Kövessen bennünket a Facebookon!