Visegrád minden évszakban gyönyörű. Ha minket kérdez, a világon a leggyönyörűbb. Persze mi elfogultak vagyunk. Egy kicsit. Ajánlanánk is hirtelen egy jó kis, megint csak nem elfogulatlan sétaútvonalat a visegrádi tavaszi romantika jegyében. :)

Parkolás

A Palotaház-Étkek háza előtt található egy hatalmas parkoló, Visegrád szívében, ha úgy vesszük, a városközponttól néhány perc sétára, amit azonban ezúttal elkerülünk. Ez a kis séta az erdő szélére vezet, a Salamon-toronyhoz. Ha az autó már pihen mehetünk is a Királyi Palota felé a Fő utcán (a Duna folyási irányának megfelelően. Ezt könnyen ellenőrizhetjük,hiszen ott folyik a 11-es út másik oldalán szép nagy folyónk).

Séta Mátyás palotája mellett

A macskaköves úton (Fő utca) sétálva jobb kéz felől látjuk majd a Királyi Palotát, Mátyás király gyönyörű, kulturális origópontként egykor idevarázsolt épületének hű rekonstrukcióját, melynek szépséges kertjébe érdemes bekukkantani. (A Palotába úgyszintén, ez azonban nem fér bele egy olyan fél órás kis sétába, mint  amilyen ez.)

A Mátyás-szobornál jobbra

Végül beletorkollik a Fő utca a 11-es útba, itt láthatjuk Mátyás tiszteletet parancsoló fejszobrát. Kanyarodjunk el jobbra, majd a patinás épület kerítésének végéhez érkezve máris (újfent) macskaköveken találjuk magunkat. Ez már a Salamon-torony utca. Irány felfelé!

Át a kapukon, fel a Sibrik-dombra

A Görgey-lécsőt elhagyva, nem egy, nem két szépséges épületet megcsodálva eljutunk kis kanyargást követően az első kapuhoz, melyen átkelve elénk tárul teljes valójában a lenyűgöző méretű Salamon-torony. Felkapaszkodva a toronyhoz testközelből is megcsodálhatjuk hatalmas falainak méreteit, ha pedig jó időpontban érkezünk, és van kedvünk-időnk, be is mehetünk. A torony udvaráról kilépve pedig felkapaszkodhatunk a Sibrik-dombra, melyről a fenti fotón is látható panorámában gyönyörködhetünk.

Lefelé a Görgey-lépcsőn

Visszafelé sétálva ugyanezen az útvonalon, megcsodálhatjuk a Dunakanyart, teljes pompájában, majd visszaérkezve a Görgey-lépcsőhöz, elindulhatunk lefelé, ezúttal a lépcsőkön. Jobbra, a falak mögött található Görgey Artúr tábornok egykori rezidenciája, ahol idős éveinek jó részét töltötte, erről emléktábla is tanúskodik.

A lépcsőt követően, balra fordulva találjuk a Renaissance Éttermet, ahol aztán véget is érhet a romantikus séta – ha úgy érezzük, hogy eljött egy finom kávé, vagy az ebéd ideje – immáron kényelmesen leülve mondjuk az étterem teraszán, ahonnan továbbra is pompás kilátás nyílik a Dunára, a hegyekre, hátunk mögött pedig ott magasodik a Várhegy.