A magyarosan elkészített ételeknek összetéveszthetetlen karaktere van, s bár „kedvencünk a pirospaprika”, közel sem lehet konyhánkat erre az egy fűszerre redukálni. Középkori gasztronómiánk pedig nemhogy kevesebbet, de talán még többet rejtett magában, mint napjaink konyhaművészete. Nem véletlen, hogy a 15-16. században sokan csak azért indultak Magyarhon felé, hogy ezt a mesterséget elsajátítsák, vagy épp tökélyre fejlesszék!

Marx Rumpolt középkori szakácskönyve

Marx Rumpolt, egy középkori séfguru

A középkornak is megvoltak a saját gasztrohősei. Ha nem is annyira népszerűek, mint a pucér szakács, a hedonista életmódról azért ők is írhattak volna „szakács-regényeket”. Sőt! Pontosan tudjuk, hogy csak a bőség jelzőivel lehet leírni egy kiadós középkori lakomát.

Marx Rumpolt, Homburgi Dániel mainzi érsek főszakácsának nevét évszázadok óta visszhangozza szakácskönyvének 2000 receptje. Az Ein new Kochbuch, vagyis az Egy új szakácskönyv 1581-ben készült el, és lényegében ez az első könyv, melyet kifejezetten séftanoncoknak szántak.

Tanulóéveiben Rumpolt több országban is megfordult, hogy elsajátítsa szakmája mesterfogásait, s Csehországon kívül a 16. századi Európa egyik gasztro-nagyhatalmaként Magyarországon is hosszabb ideig gyűjtötte a tapasztalatokat (és az élvezeteket). Hazánkat, ahogy az Egy új szakácskönyv manapság már szokatlanul hosszúnak tűnő alcíme is mutatja, igen nagyra becsülte:

„Alapos leírás, arról hogyan főzzön és készítsen az ember igazán és jól nemcsak a négylábú szelid és vadállatokból, hanem sokféle madarakból és szárnyasokból mindenféle nyers és szárított halakból mindenféle ételt, úgymint főttet, kemencében sültet rántott posolatákat, hideg ételeket magyar, német, spanyol, olasz és francia módra, mindenféle kásákkal, gyümölcsökkel, zsázsával, mustárral, confectumokkal és lictáriumokkal.”

Nem puszta gesztus, hogy a „magyar módon” elkészített ételek a felsorolásban legelöl szerepelnek: a 2000 recept közül a legtöbb – pontosan 48 – „külföldiként” megjelölt étel magyar.

A következő bejegyzést Marx Rumpolt „magyaros módon” elkészített ételeinek szenteljük, s olvashatnak majd arról is, hogy mely fűszerek használatára buzdítanak minket felmenőink gasztrosikerei.


Tudjon meg többet a magyar gasztronómia hőskoráról – Kövessen minket Facebookon!