Mátyás király nagy lakomáinak elengedhetetlen eleme volt a juhhús. Így most nagy örömmel jelentjük, hogy a Renaissance Étterem étlapja egy igazán izgalmas, a korszakhoz illeszkedő, de elkészítésében nagyon is modern ételkülönlegességgel, egy sous vide-ált báránysülttel lett gazdagabb.

Szakács egy középkori rézmetszeten

Galeotto Marzio és Bonfini is több helyütt megemlíti, hogy Mátyás asztalának gyakori finomságai közé tartoztak a halak és vadak mellett a különféle bárányhúsokból készült ételek is. Mátyás híres menyegzőjének 24 fogásból álló hihetetlen repertoárját is gazdagította a bárány.

A juhhús egy autentikus receptjét egy korábbi cikkünkben már megosztottuk Önökkel, ide kattintva olvashatja el, miképpen gondolkodtak erről az izgalmas húsféléről a Szakács Tudomány című receptkönyv szerzői.

Már jó ideje gondolkodtunk azon, hogy a bárányhúst milyen formában is érdemes konyhánk választékába illeszteni. Nem volt a könnyű a döntés, hiszen rengetegféleképpen elkészíthető a fiatal, omlós bárány, ellenben érzékeny pontról van szó, hiszen e húsfajta ínyenc jellegénél fogva a szakácsok között rengeteg vita tárgyát képezi.

Döntésünk mellett szólt az az alapvető, már a kezdetekkor meglévő igény is, hogy a Renaissance Étterem a visegrádi éttermek sorában rendre a korokon átívelő ételkülönlegességek reprezentálását tűzi zászlajára, s a bárány esetében különösképpen azt akartuk, hogy ez ismét, hangsúlyosan így történjen.

A sous vide metódus természetesen nem volt még jelen az 1500-as évek derekán, napjaink konyhaművészetének azonban ez a technológia is szerves részét képezi. Az eljárás igénye persze mindig is megvolt az első osztályú konyhákban. Mi, a 21. században már örömmel konstatálhatjuk, hogy korunkban nem okoz gondot az oxigénmentes környezetben történő elkészítés.

Summa summarum: a sous vid-ált báránycsülköt mindenképpen meg kell kóstolnia, ha Visegrádon jár! Térjen be hozzánk megint!


Miközben felénk tart, nézzen be hozzánk a Facebookon is!