1997-et írtunk, amikor megnyitotta kapuit a Renaissance Étterem. És ennek bizony idén már 20 éve. Tudta, hogy az éttermünknek helyet adó épület vendéglátó múltja ennél jóval korábbi időkre nyúlik vissza?

1968_fortepan_65667

Rendőrök szondáztatnak Visegrádon egy motorost 1968-ban. A háttérben éttermünk elődje, a Vár Étterem. (Forrás: Fortepan)

Nagy örömmel írnánk most egy olyan mondatot, hogy itt állt egykoron Mátyás király kedvenc visegrádi fogadója, de sajnos e sor igazságtartalma erősen kétséges volna. A múltba tekintve azonban cseppet sincs okunk a szégyenkezésre, hiszen az 1800-as évek végén már Visegrád legnevesebb vendéglős családjának kis étterme működött e falak között. A Papp család hosszú évtizedeken át vezette sikerrel a vendéglőt.

A környéken igen komoly hírnévre szert tett Papp Vendéglő a huszadik század későbbi évtizedeiben némileg átalakult, s mint a szintén legendássá lett Vár Étterem – fogadta vendégeit.

visegrad

A Vár-hegy, csúcsán a Fellegvárral, lábánál a Salamon-toronnyal, alatta pedig a villanegyeddel. (20. század eleje).

A terület, mely egyébként ma otthont ad visegrádi éttermünknek, nem más, mint az egykor üdülőnegyed, ahol olyan híres családok építkeztek a tizenkilencedik század derekán, mint a Bloninok, vagy a Latinovitsok, de Görgey István is itt épített magának villát (a villa szintén látható a mai napig, jelenleg a velünk szomszédos Vár Szállónak ad otthont).

Kevesen tudják, de Görgey Artúr, az 1848-49-es szabadságharc fővezére itt Visegrádon, éttermünk közvetlen szomszédságában töltötte élete utolsó szakaszát. A lépcső neve, mely teraszunk mellett felvezet a Salamon-torony utcához, a tábornok elmékére ma Görgey-lépcső.


Miközben felénk tart, nézzen be hozzánk a Facebookon is!