Ha azt halljuk, hogy kicsi, de erős, akkor a szólás alapján automatikusan a borsra gondolunk. Pedig van egy másik étel, amely kicsi, és ha nem is úgy erős, mint a bors, azt is erőssé teszi, aki megeszi, amiképpen egy menü erős ütőkártyája is lehet.


 

fürjtojás

Mai bejegyzésünkben a nemzetközi és magyar konyha vitathatatlanul emelkedő csillagáról, éttermünk egyik kedvenc alapanyagáról, a csodálatos, apró fürjtojásról lesz szó.

Ha az ember utánaolvas egy keveset, rádöbben, hogy az utóbbi években egyre felkapottabbá válik a jól ismert házi tyúkjaink kistestvérének apró, alig 10 grammos, tarka tojása. A fürjtojás felívelő karrierje elsősorban egészségügyi hatásainak köszönhető. A természetgyógyászok állítását, miszerint a fürjtojás egyenesen csodaszer lenne, sokan vitatják, az azonban biztos, hogy a tyúktojáshoz viszonyítva számtalan vitamin található meg benne, és kalóriatartalma is jelentősen alacsonyabb.

A fürjtojással ennek köszönhetően egyre több helyen és formában találkozhatunk: a nyersen árusított változat mellett – a fürjtojás további előnye, hogy hűtőben akár két hónapig is tárolható – gyakori a füstöléssel tartósított, illetve konzervbe zárt, főtt változata is.

A fürjtojás aktualitását kevés dolog illusztrálhatná jobban, mint annak ténye, hogy az idei Bocuse d’Or verseny magyar döntőjén a fürjtojás kapta az egyik főszerepet. A csúcsgasztronómia alapanyagaként is kedvelt fürjtojás elkészítése külön fejtörést tud okozni a séfeknek: gondoljunk csak arra, hogy milyen körültekintően szokás egy egyszerű tyúktojást tökéletes állagúra főzni – vajon mennyi odafigyelést igényel az ötöd akkora fürjtojás? A jól elkészített főtt fürjtojás onnan ismerszik meg, hogy a fehérje színűvé, zselés állagúvá válik.

A fürjtojást éttermünkben mi is előszeretettel használjuk finomabbnál finomabb fogások elkészítésére.
A fürjtojás felhasználásának leginkább Japánban van hagyománya, ezért a konyhánkba érkező tojások egyenesen Japán magyarországi „fürjtojás nagykövetének”, Hiroe Akihisa budapesti fürtojásfeldolgozó cégétől érkeznek.

Ha Önnek is megjött hozzá a kedve, ajánljuk figyelmébe az előételként fogyasztható rostlapon sütött, füstölt fürjtojással tálalt füstölt gomolyánkat, vagy a házi csigatésztával és füstölt fürjtojással megspékelt remek húslevesünket!


Kövessen bennünket a Facebookon is! – Renaissance Étterem Visegrád