A libahús fogyasztásnak Magyarországon mélyen gyökerező hagyománya van, s bár néhány évtizeddel ezelőtt sűrűbben előfordult a vasárnapi asztalon, mint manapság, azért rendületlenül szeretjük. Számos receptúra, elkészítési mód létezik, de mi a Renaissance Étteremben a konfitálásra esküszünk. Mutatjuk miért!

Konfitált libacomb a Renaissance Étterem kínálatából, bazsalikommal, vörösboros lilakáposztával és tocsnival

Így lesz zamatos a hús

A konfitálás, bár a franciásan csengő szó megtévesztheti az embert, egy régóta alkalmazott, tradicionális módszer a húsok élettartamának növelésére. A konfitálás során a húst lassú tűzön – adott esetben a saját zsírjában, szárazabb húsok esetében egyéb zsiradékkal – hosszú órákon át főzzük. Régen a főzés után a húst a főzőzsírban hagyták kihűlni, s ezután akár hónapokon keresztül is elállt az étel.

Ma már a hűtő/fagyasztó elvileg szükségtelenné tenné a konfitálást, de amellett, hogy igen hasznos ez a módszer, jelentősen megnöveli a libahús élvezeti értékét is. Kihozza a hús természetes zamatát, egyúttal omlóssá, szaftossá is varázsolja.

A konfitálás során a libahús lassan, egyenletesen sül át, nem vesznek el az ízek, sőt gyarapodnak! Nálunk a Renaissance Étteremben például fokhagymával és bazsalikommal. Mellé gyümölcsös, vörösboros káposztát és tócsnit kínálunk.

Ezen a tálon minden adva van egy remek gasztroélményhez, s ha Önnek még nem volt része benne, nagy szeretettel ajánljuk!


Tudjon meg minél többet a legfinomabb ételek készítéséről – Kövessen minket a Facebookon!