Essen pár szó végre erről az érthetetlen okokból háttérbe szorult pazar húsféleségről, amely már évszázadok óta a magyar konyha egyik legkiválóbb alapanyaga. Kóstolja meg az egyik legegészségesebb magyar ínyencséget, a bivalyhúst!

Kevesen tudják, hogy a bivaly sokkal régebb óta uralja a magyar pusztákat, mint a hungarikumok soraiban persze igen magabiztosan legelésző szürke marha. Egyes leírások szerint a bivalyok már Európa bölcsőjében jelen voltak, mivel akkortájt kerültek a Kárpát-medencébe, amikor az avarok a 6. században megszállták a régiót.
Történelmünk során nemcsak az asztalokon, de nemesi családok címereiben is gyakran helyet kaptak. A bivaly egyszerre volt az erő jelképe és mindenki számára elérhető húsétel, hiszen viszonylag kedvezőtlen körülmények között is tenyészthető volt. Népszerűsége egészen odáig vezetett, hogy az 1900-as évek elejére Európában kipusztult, és csak a 20. század végére lett újra olyan egészséges az állomány aránya, hogy ismét beszélni lehessen európai bivalypopulációról.

Márpedig a bivaly húsa és teje igazán megérdemli a rivaldafényt.
A teje jóval zsírosabb, mint a szarvasmarháé, és jóval többféle aminosavat tartalmaz, ami nagyban növeli a tápértékét. Elsősorban ez a ritka összetétel az oka annak, hogy a bivalytej fontos eleme a rendkívül tápláló mozzarella és feta sajtoknak.
A húsa szintén karakteres, sokkal édeskésebb és vörösebb, mint a marhahús, így a fűszerezésre különösen oda kell figyelni, viszont cserébe jóval kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaz. Mindemellett tartásából adódóan az állat rengeteg gyógynövényt legel, melyeknek illata szintén megjelenik a hús ízében.

Ennek az egészséges és méltánytalanul elhanyagolt húsféleségnek az újrafelfedezésében éttermünk is oroszlánrészt vállal. Újonnan jelenik meg az étlapunkon az illatozó bivaly hátszín, mellyel igazi magyar historikus ételt varázsolunk vendégeink asztalára.

Fedezze fel ebben az egyedülálló ételremekben a vadas és házias ízek esszenciális együttállását , amit séfünk különös gonddal emel ki a könnyed, fűszeres páccal. Igen valószínű, hogy Mátyás király konyháján is hasonló módon készíthették a bivaly hátszínt.

Jó étvágyat kívánunk!