A hideg időre való tekintettel, na meg azért is, mert lassan közelegnek az ünnepek, nézzünk meg egy igazi magyaros, középkori édességreceptet!
Mi más is következhetne, mint egy klasszikus fánk?

Hieronymus_Bosch_094

Hogy a tojófánkban mi a tojó, tisztázzuk máris, nehogy valaki eltévelyedjen már a legelején,s keresni kezdje a recept sorai között a rejtőzködő, szeppent tyúkot. A tojó itt annyit tesz, mint toló.

A fánk elkészítéséhez ugyanis szükségünk lesz egy töltőeszközhöz, a tésztát pedig szakaszosan tolva egy tolófával kell szép lassan, elejétől a végéig megsütnünk forró zsírban.

Nem könnyű folyamat, ezúttal inkább haladóknak és örök kísérletezőknek javasoljuk a receptet.

Elkészítése azonban korántsem lehetetlen, nem szükséges a tojófánhoz sem professzionális konyhafelszerelés.

Az mennyit akarsz csinálni, ahhoz való serpenyőt keress, abban tölts édes tejet, egy keves vajat, azt tegyed az szénre, forrald meg, más ember kezében add az serpenyőnyelet, hogy tartsa.
Az kezedben egy öreg erős fakalán legyen, melletted egy tálban tiszta, szitált liszt.
Mikor az tej forr, egyik kezeddel hintsd az lisztet az tejben, az másikkal erősen törjed annyira, hogy az tészta ugyan megkeményedjék és megszáradjon az serpenyőben.
Ha rézmosárod vagyon, tedd abban az tésztát, s egy fatörővel törd erősen; hogy meg kezd hülni, verj tikmonyat reá, kettőt, vagy hármat, először azt töresd el mind az tészta között.
Mindaddig verj tikmonyat reá, míg meghigul az tészta, úgy hogy az tojófába töltheted, mikor töröd az tésztát, akkor főzzed meg.
Mikor bele akarod tölteni, az tojófát belől megvajazd. Az csillagnak csak tizenkét foga legyen, abból esik igen szép fánk. Az tűznél az vaj melegen álljon, úgy tojd az tojófából az tésztát az vajban. Mikor tojod, széllel járjon az kezed, hogy az tészta egymás hátára ne essék, mert ha egymás hátára esik, meg nem sülhet az tészta, rút is leszen.

Mikor sütöd öntözd az vajjal, s meg is forditsd, jó melegen add fel, s faragd meg nádmézzel.”

Hozzávalók a recepthez:

  • vaj

  • tojás

  • cukor

  • liszt

  • tej

  • virágméz


További középkori receptekért kövessen bennünket a Facebookon is!