Ha középkori életérzés, akkor malacsütés. Lelki szemeink előtt egész biztosan meglátjuk a nyárson forgatott malacot, ha szóba kerül a középkor, vagy épp középkori receptekről, étkekről gondolkodunk.
A Szakács Tudomány természetesen ezt az izgalmas területet is érinti.

mamalc-nyarson-kozepkori-etterem

Malacsütés nagyban, kis túlzásokkal.

Méghozzá olyannyira jelentőségteljes hangulatban, hogy a malacból készült ételek összefoglaló főcíme is azt sejteti, hogy elérkeztünk végre valami nagyon fontos területre: „Jer, immár nyúljunk az malaczokhoz”.
Ebben ugyanakkor nincs semmi meglepő, ha arra gondolunk, hogy a középkor azon szakaszának étkezési szokásai, amikor könyvünk, a Szakács Tudomány íródott, abszolút húsközpontúak voltak.

Vagy inkább mondjuk így: ha az ember ellátogatott egy középkori éterembe (fogadóba), lakomára, vagy épp egy tehetősebb családnál töltötte az ünnepnapokat, biztos lehetett benne, hogy húst fog enni: nagy, ízletes, szaftos húsokat. Hogy malacot, marhát, vadat, vagy szárnyast, a vendéglátó aktuális helyzetétől, az idénytől, és gyakran a divat útmutatásaitól függött.

A nyárson forgatott malac azonban kivételesen látványos, megfelelően monumentális, és mindennek megfelelően igen népszerű ételnek számított, és számít mind a mai napig.

malac-sutes-kozepkori-recept

Középkori szakácskönyvünk szerzőjének nézzük el az olyan szavak használatát, melyek ma már, az évszázadok során vulgarizálódtak, s ha egy mód van rá, próbáljuk ki magunkat a nyárs és a gondosan életben tartott tűz mellett is!

Malacz sütve szárazon

„Ezzel is úgy élj, csakhogy a belinek kivetésével másképpen kell cseleküdni. Elsőben az segg véghurkáját vond ki, azután az oldalán mesd meg az husát, azon vond ki az belit, tüdejit, máját, hólyagját.
Az álla alatt az nyelvét is kivond, az nyakát fenn kétfelől megczövelkeld, az ho meghasitod, szépen úgy vond fel az nyársra.
Megsózzad, mikor megarányozod, hogy az étek elkészül, azt is úgy süsd, hogy együtt érkezzék el az étkekkel.
Ha az malacz nem kövér, szalonnával, sós vízzel is megcsepegessed, mikor szép porczogós az büre, akkor add fel.”

Hozzávalók a recepthez:

  • egy egész malac előkészítve

  • megfelelő eszközök a nyárson sütéshez (nyárs, forgató, támasztékok, talapzatok)

  • szalonna


Önt is érdekli a középkor gasztronómiája? Kövessen bennünket a Facebookon!