Középkori recepteket bemutató sorozatunk legújabb fejezetében megismerkedhetünk a birkahús egy jellegzetesen középkori elkészítési módjával, amikor is a jó öreg vörös káposztát hívjuk segítségül a csodás falatok megfőzéséhez.

Középkori_lakoma_urak_körülülik_a_vadhússal_megrakott_asztalt-1200x800

A párolt vörös káposztának Közép-Európában – kis túlzással – mióta világ a világ, a főtt ételkülönlegességek mellett ott a a helye, főleg a különféle szláv, elsősorban a cseh konyhaművészetben.

Az olasz konyha kevésbé volt elragadtatva a káposztától, s bár Mátyás udvarának hatására az itáliai konyhákban is megjelent ez az egyszerű és nagyszerű zöldség, egész biztosak lehetünk benne, hogy nem a Római Birodalom hagyta örökül dicső leszármazottainak.
Mi azonban ettől függetlenül ugyanúgy szerethetjük, akárcsak ötszáz évvel korábban élt felmenőink.

Ez a recept a Szakács Tudomány egy tipikusan olyan recept szövege, mely jól mutatja, hogy a szakácskönyv szerzői minden bizonnyal székelyek lehettek.

„A juhhust meglángoljad, szépen megvágjad, mint annak az módja, feltegyed, és szépen megmossad, kicsin szalonnát is nem árt ha vetsz reá, enélkül is meglehet azért. Abárold meg igen szépen, tedd az tüzhöz, hadd főjen, az vereskáposztát mikor az dér megsüti, ha lehet akkor főzzed.
Az vereskáposztát tisztíts meg, mosd meg, fonnyaszd meg, lacsard ki [facsard, csavard] abból az vizből, így tedd aztán az hus közé, mikor osztán annak az ideje, mézeld meg, savát add meg.”

Hozzávalók:

  • fiatal birkahús

  • zsírszalonna

  • vöröskáposzta

  • méz

  • bors

  • egy kevés citrom, vagy citromlé


Olvasson még középkori recepteket és kísérletezzen bátran!

Középkori receptek – A Szakácsi Tudomány

Középkori receptek – Tehénhús egressel


Még többet szeretne tudni a középkorról? Kövessen bennünket a Facebookon is!