Új év, új lap, új kihívások, új világ. A legtöbben valahogy így gondolkodunk, amikor lekerül a falról az előző évi naptár és egy friss, ropogós, még érintetlen változat kerül a helyére. És persze az első hetekben még elírjuk a dátumokat, állandóan javítani kell, visszatörölni az előző év efféle romjait, de hát mégiscsak 12 hónapon át írtuk oda a lapok, a számlák, a teendők aljára azt a 2023-as számot.

A konyhában persze más a helyzet, ott nincs helye a télvízi álmos működésnek. Séfünk, aki egyébként nem is különösebben alszik, álmodozás helyett is a januári fogásokkal kísérletezett már december végén, a sor pedig mostanra állt össze olyan formán, hogy azt már nyugodt szívvel mutathatjuk be Nektek is. Lássuk hát.

Fogadalmak helyett rib-eye steak

Fogadalmak ide, vagy oda, finomat akkor is fogsz enni, ha kitaláltad magadnak, hogy idén csak fénnyel és harmattal élsz majd, mint a pilisi erdők mélyén egykor útjukat kereső, rendalapító barátok. Azt már tudod, hogy ha jó rib-eye staeakre vágysz, akkor hozzánk indulsz. Arra viszont lehet, hogy nem számítottál, hogy januárban cukkini rösztivel és serpenyős-fűszeres burgonyával kóstolhatod meg az év első seak különlegességeit a Renaissance-ban.

Szűzérme egyenesen az erdei tündérek birodalmából

Ha van rá mód, biztosan megggombázzuk, amit meg lehet, hiszen itt a Pilis megintcsak, az univerzum legcsodásabb gombászó vidéke konkrétan az ablakunk alatt (na jó, a Görgey-lépcsőn azért fel kell még sétálni). Ellenállni akkor sem tudunk a gombának, amikor tél lévén kicsit nehezebb a dolgunk, így lehetséges, hogy januári szűz érménk is gombás házi nudlival készült. A már említett tündérek keze nyomán pedig kapott egy isteni zöldfűszeres kérget is, ami igazán ellenállhatatlanná teszi. Főként azok számára, akik januárban már nem akarják elhinni, hogy még mindig van vagy másfél hónap tavaszig, ha nem kettő…

Farsang elé megyünk

Nem is kell olyan nagyon szednünk a lábunkat, mert hamar itt lesz. Sült tészta. Vagy ha elhisszük magunknak, hogy így is ráismerünk, akkor fánk. Méghozzá a legnagyszerűbb változatban. Epres is, csokoládé krémmel is megtöltöttük, szóval ellenállni nem érdemes, úgysem fog sikerülni. (Zárójelben súgom csak meg, hogy egy cappuccino mellett is tökéletesen elvan, tehát ha csak beugranátok egy kávéra, de nincs kedv és idő egy nagyot enni, akkor Nr.1-es lehetőség. Persze édesszáj az kell hozzá.)