A nyár vitathatatlanul legnépszerűbb fogásai közé tartoznak a halételek. Bemutatjuk havi ajánlatunkat, az egészben sült süllőt petrezselymes újburgonyával és joghurtos-kapros salátával.

A magyar konyha és egyben az egészséges életmód egyik alappillérének számítanak a hafinomságok, mivel ezek nem csupán ízletesek, de rendkívül egészségesek is. Mint ahogy már egy korábbi, szintén igen kiváló halas fogásunk, a pisztráng kapcsán is írtuk, a halak nagy mennyiségben tartalmaznak különböző létfontosságú vitaminokat, valamint omega-3 zsírsavat és a szervezetünk megannyi területén fontos ásványi anyagokat.
A napi ajánlataink közé beúszó sült süllő pedig, amellett, hogy jót tesz az egészségünknek, a jellegzetes, mégsem tolakodó ízével feltétlenül megkóstolandó egy visegrádi nyári vacsora alkalmával…

Miért a süllő?

Ez a ragadozó hal, különösképp a balatoni süllő világhírű. A hal szálkái megfelelő elkészítés mellett érzékelhetetlenek, mialatt a húsára egyáltalán nem jellemző a tavi halakhoz gyakran társuló markáns ízvilág,  ehelyett inkább élvezetes szelídség, kiegyensúlyozott frissesség jellemzi. Mindemellett a süllő azon halak közé tartozik, melyek a legkevesebb zsírt tartalmazzák, ellenben a fehérjetartalmuk igen jelentős. Rendkívül ritka kincsnek számít egy étlapon, ahol fogas néven is szerepelhet, ugyanakkor talán nem árt tudni, hogy ez a név elsősorban a másfél kilogramm feletti példányokra utal.

Hogyan készítjük?

A süllőt a legtöbb halféléhez hasonlóan irdalás és filézés után egészben sütjük, és petrezselymes újburgonyával tálaljuk. Jellemzően a hal külseje ropogósra és arany barnára sül, és a halfajra jellemző minimális zsiradék miatt a hús hófehér és omlós marad, melynek könnyű aromája még a halak ízéért kevésbé rajongókat is könnyen rabul ejtheti. Ami viszont igazán egyedülállóvá teszi a fogást, az a joghurtos-kapros öntettel készült saláta, melynek savanykás ízvilága kitűnően kiegészíti a süllőt.

Ajánljuk jó szívvel mindazoknak, akik ezúttal minden ízében hazai halkülönlegességre vágynak.