A Salamon-toronyban heti rendszerességgel láthatjuk a rend katonai hagyományőrző tagozatát. Hihetetlen erejű bemutatóikat az elmúlt évtizedekben több százezeren látták már. Megfordultak Európa szinte valamennyi országában, ma mégis ugyanazok a szerény, lelkes hagyományőrzők, mint már a kezdetek kezdetén is voltak, 1990-ben, amikor a világ első király alapítású lovagrendjét újjáélesztették, itt Visegrádon.

szent györgy lovagrend bemutató kép

A Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának bemutatója Visegrádon, a Salamon-toronyban.

A Szent György Lovagrendet 1326-ban alapította Károly Róbert, ezzel pedig életre hívta az első olyan lovagrendet a történelemben, mely közvetlenül királyi akarattal és szándékkal jött létre.

A Szent György Lovagrend Károly Róbert személyes testőrségeként született meg tehát, ám az elkövetkezendő évszázadokban rengeteget bővült, gazdagodott tevékenysége. Egészen a huszadik század első harmadáig működött, akkor azonban csendes álomba kényszerült szenderülni, majd egy évszázadra.

1990-ben aztán, ugyanott, ahol bő hatszáz évvel korábban oklevélbe foglalták létezését, ismét életre kelt, köszönhetően elsősorban Cseke László áldásos és fáradhatatlan tevékenységének.

Ma már sajnos a rend újraalapítója nem lehet közöttünk, azonban fia, ifjabb Cseke László, a lovagrend rendi kormányzója édesapja nyomdokain vezeti és szervezi a kivételesen gazdag munkássággal bíró Szent György Lovagrendet, annak jelmondatához hűen: „IN VERITATE IUSTUS SUM HUICFRATERNALI SOCIETATI”, azaz „Valósággal igaz vagyok e testvéri társaság iránt.

A rendhez ugyanis a látványos katonai hagyományőrző tagozaton kívül tartozik még egy tudományos, illetve egy karitatív tagozat is, melyeknek tudósok, művészek, az elesettek és rászorulók megsegítését mindenek elé helyező lovagok és lovagdámák alkotják ma már négyszáznál is nagyobb létszámmal bíró közösségét.

A Szent György Lovagrend napjainkra egy komoly és kiterjedt nemzetközi szövetség, számtalan programmal, nyári egyetemmel és rendszeresen szervezett karitatív akciókkal, melynek alapköveit azonban még a középkorban helyezték el, itt Visegrádon, ennek köszönhetően a hagyomány és a tradíció központi szerepet kapnak a rend mindennapi életében.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy napi kapcsolatban lehetünk e kivételes lovagrend tagjaival, s hogy hétről hétre, velük karon öltve dolgozhatunk azért, hogy a középkori Visegrád mindig több legyen néhány puszta fejezetnél a történelemkönyvek hasábjain.


Érdekli, milyen programok várják még Visegrádon? – Kövessen bennünket a Facebookon is!