Blog
Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!
Eredményes, élményekben és sikerekben egyaránt gazdag, boldog új évet szeretnénk kívánni minden kedves egykori, visszajáró és leendő vendégünknek! Visegrád 2017-ben is nagy szeretettel várja Önöket, számtalan programmal, ezernyi látnivalóval, és persze éttermünk...
Mivel töltjük a telet a Renaissance Étteremben?
Az év jelentős részében aligha akad egy-egy pillanatnál több időnk arra, hogy megálljunk és gondolkodjunk egy kicsit – rendhagyó receptötleteken, újfajta italkülönlegességek elkészítésén, vagy épp azon, hogy hol a fejünk. De ősszel már tudjuk, hogy „közeleg a tél” és...
Ünnepi nyitvatartásunk a régi!
Sokan kérdezik tőlünk visszajáró vendégeink közül is, hogy a Renaissance Étterem milyen nyitvatartással üzemel a december végi, ünnepi időszakban, amikor az éttermek szinte mindegyike zárva tart hosszabb-rövidebb ideig. Nos, mi nem változtatunk a jól bevált...
Receptek a középkorból – „Jer, immár nyúljunk az malaczokhoz”
Ha középkori életérzés, akkor malacsütés. Lelki szemeink előtt egész biztosan meglátjuk a nyárson forgatott malacot, ha szóba kerül a középkor, vagy épp középkori receptekről, étkekről gondolkodunk. A Szakács Tudomány természetesen ezt az izgalmas területet is érinti....
Mennyiség, vagy minőség? Középkori reformkonyha
Igaz volna, hogy a középkori Európa embere abszolút egészségtelenül táplálkozott? Tényleg csak a mennyiség számított? Nehéz elképzelni… Pedig a történészek egyöntetűen úgy vélik, hogy a középkori éttermek megfelelői alapvetően arra hajtottak, hogy vendégeiket a...
Hogyan készül a „közönséges martzapán”
Egyetlen dolgot már elöljáróban elárulhatunk: nem közönségesen. És az eredmény sem lesz az. Marcipánkészítés házilag, egy remek, bár az eddigieknél háromszáz évvel fiatalabb recept alapján. A „háremek csemegéje”, ahogyan Thomas Mann fogalmazott, cseppet sem...
Miért nem voltak Lajos királynak ételaranyozói?
Sajnos a magyar történelem hullámvölgyeit gyarapítja a Mátyás halálát követő időszak is, arról pedig megoszlanak a vélemények, hogy ezt a periódust évtizedekben, vagy inkább évszázadokban érdemes-e mérni. Az ellenben biztos, hogy II. Lajosnak nem voltak udvari...
Receptek a középkorból – Úrgomba
Szeptember és október a gombászok és gombászni szerető erdőkerülők egyik kedvenc időszaka az évben. Nem véletlenül. Az erdőjárók közül még azok is jól tudják, hogy ez az egyik legerősebb gombaszezon, akik egyébként nem merik leszedni a gombákat, mert nem értenek...
Egy 14. századi lakoma menete
Sajnos az 1300-as évekből nem rendelkezünk magyar nyelvű írásos emlékekkel a középkori lakomák menetét illetően, azonban Bartholomaeus Anglicus leírásainak segítségével elképzelhetjük, miképpen zajlottak hasonló események ez idő tájt. Mivel a kor modern, európai...