Blog

Egy meghökkentő középkori recept: ínyenc unikornis

A British Library számtalan izgalmas lelettel szolgál az érdeklődők számára a középkorból. Ha valaki például arra kíváncsi, hogy miképpen célszerű elkészíteni az unikornist, hát ehhez is talál korabeli szakmai segítséget. A Múlt-Kor történelmi portál oldalán...

bővebben

Receptek a középkorból – Juhhús vereskáposztával

Középkori recepteket bemutató sorozatunk legújabb fejezetében megismerkedhetünk a birkahús egy jellegzetesen középkori elkészítési módjával, amikor is a jó öreg vörös káposztát hívjuk segítségül a csodás falatok megfőzéséhez. A párolt vörös káposztának Közép-Európában...

bővebben

Középkori receptek – Tehénhús egressel

A Szakács Tudomány tele van meglepőbbnél meglepőbb receptekkel. Sokszor azonban első rácsodálkozásunkat követően, egy kis ügyességgel gyorsan felfedezhetjük a ma is használatos és népszerű alapanyagokat a kacifántosan megfogalmazott receptek sorai között. Így van ez a...

bővebben

Középkori receptek – A Szakácsi Tudomány

A 19. század utolsó éveiben publikálásra került egy titokzatos, réges-régi szakácskönyv, melynek címe közreadója szerint Szakácsi Tudomány volt, s szerzői minden bizonnyal magyar szakácsmesterek lehettek Erdélyből. A gyűjteménynek köszönhetően betekintést nyerhetünk...

bővebben

Fogadók és éttermek a középkorban

A Római Birodalom virágzásának idején nagyon komoly kultúrája és saját jogrendszere volt a fogadók világának, mindez azonban a birodalom szétesésével, Rómával együtt a semmibe süllyedt. Vagy mégsem? A Római Birodalomban elképzelhetetlen volt, hogy egy kereskedő, vagy...

bővebben

Csak esténként volt sötét a középkor… – 1.rész

Tematikus étterem lévén fontosnak tartjuk, hogy ne csupán a Renaissance Étterem belsőépítészeti kialakítása, illetve menüsorunk és programjaink idézzék a középkor hangulatát, hanem weboldalunk, hetente frissülő blogbejegyzéseink is közelebb hozzák azt érdekességek,...

bővebben

Amikor a középkorban betiltották a kávét

A kávé bár eredetileg Abesszíniából származik, legelőször török földön terjedt el igazán. Olyannyira, hogy Szulejmán a 14. század közepén egy időre betiltotta. A mohamedán hit szerint Allah maga küldött egy csésze frissen főt kávét Mohamed prófétának, aki már kezdett...

bővebben

A reneszánsz udvar nagy lakomáinak etikettje – 1.

Anonymus írja, hogy a magyarok ősei már a honfoglalás idején is előszeretettel ültek nagy lakomákat, gyakran a sikeres előrenyomulásokat megünnepelendő – Magnum aldomas fecerunt. Így aztán hagyományaink igen gazdag táptalajként szolgáltak a reneszánsz során hazánkban...

bővebben

3 érdekes tény a középkori lovagi tornákról

A Salamon-toronyban rendszeresen szervezett lovagi tornáink és középkori csapatépítőink abszolút kuriózumnak számítanak hazánkban. És bár autentikus módon közelítünk a korszak felé, azért van néhány dolog, amit szándékosan nem vettünk fel a repertoárba a 14. század...

bővebben