Blog
Miért nem voltak Lajos királynak ételaranyozói?
Sajnos a magyar történelem hullámvölgyeit gyarapítja a Mátyás halálát követő időszak is, arról pedig megoszlanak a vélemények, hogy ezt a periódust évtizedekben, vagy inkább évszázadokban érdemes-e mérni. Az ellenben biztos, hogy II. Lajosnak nem voltak udvari...
Receptek a középkorból – Úrgomba
Szeptember és október a gombászok és gombászni szerető erdőkerülők egyik kedvenc időszaka az évben. Nem véletlenül. Az erdőjárók közül még azok is jól tudják, hogy ez az egyik legerősebb gombaszezon, akik egyébként nem merik leszedni a gombákat, mert nem értenek...
Egy 14. századi lakoma menete
Sajnos az 1300-as évekből nem rendelkezünk magyar nyelvű írásos emlékekkel a középkori lakomák menetét illetően, azonban Bartholomaeus Anglicus leírásainak segítségével elképzelhetjük, miképpen zajlottak hasonló események ez idő tájt. Mivel a kor modern, európai...
Receptek a középkorból – Tojófánk
A hideg időre való tekintettel, na meg azért is, mert lassan közelegnek az ünnepek, nézzünk meg egy igazi magyaros, középkori édességreceptet! Mi más is következhetne, mint egy klasszikus fánk? Hogy a tojófánkban mi a tojó, tisztázzuk máris, nehogy valaki...
Itt az Erdők Hete
Október első napjaival ismét beköszöntött az Erdők Hete. Jöjjön el Visegrádra a hétvégén és élvezze, hogy a Pilis egy karnyújtásnyira van csupán! Visegrád mindig is kiemelt szerepet töltött be a hazai turisztikai életben, hiszen bárki számára könnyedén megközelíthető...
Receptek a középkorból: Bárányhús suffával
Ugye Ön is gondolt már rá, hogy érdemes egy kis suffát adni a bárányhúshoz? Aztán tikmonyt verni az egészre… Na, ebből a receptből vajon mi sül ki? Az már egészen biztos, hogy bárányhúsról van szó, amit a jobb henteseknél nem különösebb kihívás beszerezni, ellenben a...
Őszi csapatépítő Visegrádon
Itt van az ősz, itt van újra, s bár időnként esik, az idő néha hagy némi kívánnivalót maga után, a Salamon-torony mégis ebben az időszakban a legnépszerűbb a céges csapatépítők tekintetében. A munka mindenütt gőzerővel indul az augusztusi nagy szabadságok után,...
Egy meghökkentő középkori recept: ínyenc unikornis
A British Library számtalan izgalmas lelettel szolgál az érdeklődők számára a középkorból. Ha valaki például arra kíváncsi, hogy miképpen célszerű elkészíteni az unikornist, hát ehhez is talál korabeli szakmai segítséget. A Múlt-Kor történelmi portál oldalán...
Receptek a középkorból – Juhhús vereskáposztával
Középkori recepteket bemutató sorozatunk legújabb fejezetében megismerkedhetünk a birkahús egy jellegzetesen középkori elkészítési módjával, amikor is a jó öreg vörös káposztát hívjuk segítségül a csodás falatok megfőzéséhez. A párolt vörös káposztának Közép-Európában...