Blog
A reneszánsz konyhák mesterei
Mátyás király uralkodásának idejére már igen nagy becsben állottak hazánkban a szakácsmesterek. A királyi udvar konyhájának vezetése nem volt kisebb érdem és felelősség, mint egy magas rangú katonai tisztség. A 14.-15. századi okmányokban már olvashatunk két érdekes...
33 íz-élmény a Renaissance Étteremben
A Renaissance Étterem ma Visegrád, illetve a Dunakanyar gasztronómiájának egyik legizgalmasabb színfoltja. Szerintünk a magyar konyha érték – túl a pirospaprikán, túl a fokhagymán, ízek, illatok sokaságával. Legyen vendégünk a Dunakanyar legfinomabb éttermében!...
Miért komoly kihívás a lovagok számára a Salamon-toronyban a nyári lovagi torna?
Aki valaha olvasott már arról, hogy mekkora problémát jelentett a középkori páncélos lovagok számára a nyári hőség, annak nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy manapság sem jár jobban, aki hasonló öltözetet ölt, bár 2016-ban járunk. A Szent György Lovagrend tagjai...
Mivel ettek a középkori emberek?
Itt a Renaissance Étteremben, bár igyekszünk minél inkább megteremteni a késő középkor hangulatát, azért nem szeretnénk eltántorítani senkit sem a kulturált étkezés fogalomkörének komolyabb határ-újrarendezéseivel. Így nálunk szerencsére nem az a módi az evőeszközök...
Pünkösd – pogány, vagy keresztény ünnep?
Nem könnyű az ilyen kérdésekre minden kétséget kizáróan, pontosabban: igazságosan válaszolni. Mert a Pünkösd egyértelműen keresztény ünnep, lényegében nem más, mint a kereszténység születésének ünnepe, amikor arra emlékezik a keresztény világ, hogy Krisztus a mennybe...
Konfitált libacomb – az örök klasszikus
A libahús fogyasztásnak Magyarországon mélyen gyökerező hagyománya van, s bár néhány évtizeddel ezelőtt sűrűbben előfordult a vasárnapi asztalon, mint manapság, azért rendületlenül szeretjük. Számos receptúra, elkészítési mód létezik, de mi a Renaissance Étteremben a...
Ma is ismert sportok a középkorból
Május 6-án ünnepeljük a magyar sport napját, ami nagy dolog egy olyan nemzet számára, melynek Papp Lászlója és Puskás öcsije is van. A magyar sportolók azonban érdekes módon olyan sportágakban is kiemelkedő eredményeket hoznak olimpiáról olimpiára, melyeknek alapjai a...
A gabonafélék és az emberi civilizáció – A rozs
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Évszázadról évszázadra, történelmi léptékben változó emberi létünket párhuzamosan követi étkezési szokásaink változása is. Hogy milyen alapanyagokat használunk, és milyen konyhai műveleteket részesítünk előnyben, az...
Kanál, kés, villa. Vagy csak kanál és kés?
Az egész attól függ, hogy a történelem mely szakaszán járunk éppen. Mert kanalat és kést évezredek óta használ az ember. De tévedés volna azt hinni például, hogy már a rómaiak is villával ettek. Nézzünk utána a villa történetének! A villa őse, vagy inkább elődje a...