Blog

Egy középkori főszakács a magyaros ételekről – 2. rész

Marx Rumpolt a maga korában igazi sztárszakácsnak számított – elég csak belegondolnunk, hányan büszkélkedhettek nyomtatott könyvvel a 16. században (melyet ráadásul oktatásra szántak!). A mainzi érsek főséfjeként hamisítatlan nagymenő volt, egy gasztro-legenda, aki...

bővebben

Egy középkori főszakács a magyaros ételekről – 1. rész

A magyarosan elkészített ételeknek összetéveszthetetlen karaktere van, s bár „kedvencünk a pirospaprika”, közel sem lehet konyhánkat erre az egy fűszerre redukálni. Középkori gasztronómiánk pedig nemhogy kevesebbet, de talán még többet rejtett magában, mint napjaink...

bővebben

A visegrádi Királyi Palota rejtelmes története

Gondolta volna, hogy Királyi Palota valójában csak a XV. század elejére készült el, s hogy amikor Mátyás és Beatrix „átvették” ennek ellenére már igencsak felújításra szorult? Ha nem, akkor valószínűleg arra is kíváncsi, kit akartak megölni az épületben, abban az...

bővebben

Mert egy idő után unalmasak a szokványos csapatépítők

A céges csapatépítő tréningek kapcsán idővel felmerül egy bizonyos probléma. Nevesen, hogy a műfaj alapvetően eléggé unalmas és az esetek többségében a programok legérdekesebb része mindig az, amikor végre inni lehet valamit.Mi itt Visegrádon ezt az egészet egy kicsit...

bővebben

Visegrád élő legendája – A Szent György Lovagrend

A Salamon-toronyban heti rendszerességgel láthatjuk a rend katonai hagyományőrző tagozatát. Hihetetlen erejű bemutatóikat az elmúlt évtizedekben több százezeren látták már. Megfordultak Európa szinte valamennyi országában, ma mégis ugyanazok a szerény, lelkes...

bővebben

„Vadat és halat, s mi jó falat” – 2. rész

Haladjunk a cím által előírt sorrendben! Az előző bejegyzésben a vadhúsról volt szó, így a következő néhány sort a halaknak szenteljük. A középkori Magyarországon a halfogyasztás általános volt, sőt valószínűsíthető (bár pontos adataink nincsenek), hogy ebben minket,...

bővebben

„Vadat és halat, s mi jó falat” – 1. rész

Szeretett Arany Jánosunk untig ismert költeménye a walesi lakomáról, ha nem is hozza meg kis nemzetünk étvágyát, mégis örökbecsű képet fest a középkori (főúri) fogyasztáskultúráról. A dokumentumfilmek korszakában elfelejtjük, hogy bár a középkori Európában a...

bővebben

Görgei-emlékév – Visegrád is fontos helyszín

Azok, akik voltak már nálunk Visegrádon, a Renaissance Étteremben, talán ők sem tudják, hogy a  tőszomszédságunkban egy olyan épület áll, melynek különlegessége kivételesen nem középkori múltjában keresendő. Görgei Artúr, az 1848-49-es szabadságharc fővezére rendkívül...

bővebben