Blog
Egy középkori főszakács a magyaros ételekről – 2. rész
Marx Rumpolt a maga korában igazi sztárszakácsnak számított – elég csak belegondolnunk, hányan büszkélkedhettek nyomtatott könyvvel a 16. században (melyet ráadásul oktatásra szántak!). A mainzi érsek főséfjeként hamisítatlan nagymenő volt, egy gasztro-legenda, aki...
Egy középkori főszakács a magyaros ételekről – 1. rész
A magyarosan elkészített ételeknek összetéveszthetetlen karaktere van, s bár „kedvencünk a pirospaprika”, közel sem lehet konyhánkat erre az egy fűszerre redukálni. Középkori gasztronómiánk pedig nemhogy kevesebbet, de talán még többet rejtett magában, mint napjaink...
A visegrádi Királyi Palota rejtelmes története
Gondolta volna, hogy Királyi Palota valójában csak a XV. század elejére készült el, s hogy amikor Mátyás és Beatrix „átvették” ennek ellenére már igencsak felújításra szorult? Ha nem, akkor valószínűleg arra is kíváncsi, kit akartak megölni az épületben, abban az...
A Salamon-toronyban szeretnének esküdni? Pedig ágyban is lehetne…
Persze ehhez vissza kellene utaznunk az időben hatszáz évet és elmerülni a középkori Anglia különös világában. Ez azonban segítene. Mert akkor és ott nem különösebben érdekelte az egyházat, vagy az államot, hogy hol köttetik a frigy. Szerintem azért jobban járnak egy...
Mert egy idő után unalmasak a szokványos csapatépítők
A céges csapatépítő tréningek kapcsán idővel felmerül egy bizonyos probléma. Nevesen, hogy a műfaj alapvetően eléggé unalmas és az esetek többségében a programok legérdekesebb része mindig az, amikor végre inni lehet valamit.Mi itt Visegrádon ezt az egészet egy kicsit...
Visegrád élő legendája – A Szent György Lovagrend
A Salamon-toronyban heti rendszerességgel láthatjuk a rend katonai hagyományőrző tagozatát. Hihetetlen erejű bemutatóikat az elmúlt évtizedekben több százezeren látták már. Megfordultak Európa szinte valamennyi országában, ma mégis ugyanazok a szerény, lelkes...
„Vadat és halat, s mi jó falat” – 2. rész
Haladjunk a cím által előírt sorrendben! Az előző bejegyzésben a vadhúsról volt szó, így a következő néhány sort a halaknak szenteljük. A középkori Magyarországon a halfogyasztás általános volt, sőt valószínűsíthető (bár pontos adataink nincsenek), hogy ebben minket,...
„Vadat és halat, s mi jó falat” – 1. rész
Szeretett Arany Jánosunk untig ismert költeménye a walesi lakomáról, ha nem is hozza meg kis nemzetünk étvágyát, mégis örökbecsű képet fest a középkori (főúri) fogyasztáskultúráról. A dokumentumfilmek korszakában elfelejtjük, hogy bár a középkori Európában a...
Görgei-emlékév – Visegrád is fontos helyszín
Azok, akik voltak már nálunk Visegrádon, a Renaissance Étteremben, talán ők sem tudják, hogy a tőszomszédságunkban egy olyan épület áll, melynek különlegessége kivételesen nem középkori múltjában keresendő. Görgei Artúr, az 1848-49-es szabadságharc fővezére rendkívül...